4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Renault-Nissan: Το μεγάλο στοίχημα

Στόχος της Renault-Nissan αλλά και προσωπικά του Κάρλος Γκον είναι να «πιάσει» στην κούρσα των πωλήσεων τις Toyota, General Motors και VW, καθιερώνοντας τη γαλλοϊαπωνική συμμαχία ως έναν από τους τρεις μεγαλύτερους παίκτες στο παγκόσμιο αυτοκινητικό στερέωμα.

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ, ο μεγάλος άνδρας της Renault-Nissan έχει πολύ υψηλές φιλοδοξίες αναφορικά με την πορεία και τις προοπτικές ανάπτυξης του «οικοδομήματος» του οποίου και προΐσταται εδώ και πολλά χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στην καθιερωμένη συνέλευση των μετόχων της Renault-Nissan Alliance τον περασμένο Απρίλιο, «επιδίωξή μας είναι να καθιερώσουμε την εταιρεία μέσα στα προσεχή χρόνια στο top 3 των αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως». Σε τι ακριβώς, όμως, βασίζεται ο Γαλλο-λιβανέζος μάνατζερ προκειμένου το όραμα αυτό να καταστεί εφικτό; Κατ' αρχάς, στην ανάταξη των πωλήσεων τόσο στο στρατόπεδο της Renault όσο και σε εκείνο της «παγκόσμιας» Nissan, κάτι που πρόκειται να γίνει πράξη μέσω της σταδιακής ανανέωσης των μοντέλων τους, αλλά και της «επένδυσης» της σύμπραξης Ιαπώνων και Γάλλων σε χρήμα, προσπάθεια και... στρατηγική στις ανερχόμενες αγορές της υφηλίου, όπως αυτές της Ρωσίας και της Κίνας. «Η Renault-Nissan μπαίνει σε μια νέα φάση επιτάχυνσης», επισήμανε με νόημα ο Κάρλος Γκον, ο οποίος βλέπει... μέλλον, καθώς ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιό του ως Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλοϊαπωνικής συμμαχίας έως και το 2018.
Με ετήσιες πωλήσεις τη χρονιά που μας πέρασε της τάξης των 8,26 εκατ. οχημάτων, η Renault-Nissan απέχει ακόμα αρκετά από τους αντιπάλους της, τις Toyota, GM και VW, που στοχεύουν στο μαγικό νούμερο των 10.000.000 μονάδων. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Γκον έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί, αφού η εταιρεία της οποίας ηγείται δεν έχει πιάσει... ταβάνι ως προς τις πωλήσεις της. Μάλιστα, ήδη από φέτος οι τελευταίες εμφανίζουν ταχύτερο ρυθμό ανόδου σε σχέση με τις αντίστοιχες των τριών αντιπάλων της, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις που θέλουν τη συνολική της δυναμική το 2020 να ανέρχεται ούτε λίγο ούτε πολύ στις 9,5 εκατ. μονάδες.

Το κλειδί της επιτυχίας
Ο Κάρλος Γκον φαίνεται να έχει ήδη διαμορφώσει με σαφήνεια τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μέσα στα προσεχή χρόνια προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του. Η τελευταία βασίζεται σε μια πλατφόρμα παράλληλων δράσεων σε πέντε παραμέτρους, άμεσα συνδεδεμένων με την από κοινού κατασκευή οχημάτων ανάμεσα σε Nissan και Renault, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, την περαιτέρω εξέλιξή της στο μηχανολογικό τομέα, την ανάπτυξη μιας νέας εμπορικής στρατηγικής αλλά και την «ενίσχυση» του μάρκετινγκ. Και όλα αυτά, κάτω από την ομπρέλα ενός νέου πλάνου διοίκησης, το οποίο προβλέπει ξέχωρους, αλλά και σαφείς ρόλους ανάμεσα σε Ιάπωνες και Γάλλους: οι πρώτοι καθίστανται υπεύθυνοι από εδώ και στο εξής στους «απτούς» τομείς της κατασκευής και εξέλιξης οχημάτων και για τις δύο εταιρείες, ενώ οι δεύτεροι αναλαμβάνουν το... κουμάντο του ανθρώπινου δυναμικού της, της χάραξης της εμπορικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και του τρόπου προώθησης των προϊόντων της συμμαχίας ανάλογα με τις απαιτήσεις-ανάγκες κάθε αγοράς. Η αναδιοργάνωση αυτή αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κάρλος Γκον, να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και σε οικονομικό επίπεδο, επιτυγχάνοντας μια εξοικονόμηση πόρων και κεφαλαίων της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ έως το 2016.

Νέα μοντέλα αλλά και κοινές πλατφόρμες
Αξιοποιώντας τη δυναμική που της προσφέρει ήδη από πέρυσι η πρεμιέρα του νέου Clio, αλλά και εκείνη του μικρού SUV μοντέλου της (βλ. Captur), η Renault είναι αυτήν τη στιγμή η Νο 4 εταιρεία στη γηραιά ήπειρο όσον αφορά τις πωλήσεις της, πίσω ακριβώς από την πρωτοπόρο VW, την πάντοτε δυναμική Ford και την αναγεννημένη Opel. Ωστόσο, για τα επόμενα χρόνια ο 60χρονος πλέον Γκον ποντάρει στην εκ βαθέων ανανέωση και των υπόλοιπων προτάσεων της Renault, όπως είναι το νέο Espace, που θα δούμε άμεσα, στη φετινή Έκθεση του Παρισιού, καθώς και τα νέα Megane, Laguna και Scenic, που με τη σειρά τους θα λανσαριστούν μέσα στο 2015. Όλα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα νέα Qashqai και Χ-Trail της Nissan, θα είναι «χτισμένα» πάνω στην κοινή πλατφόρμα CMF (Common Module Family architecture), από την οποία θα προκύψουν ετησίως πάνω από 3 εκατ. αυτοκίνητα (έναντι 700.000 σε σχέση με την υπάρχουσα) και για τις δύο εταιρείες. Από τη στρατηγικής σημασίας αυτήν απόφαση, η συμμαχία ευελπιστεί πως το κόστος εξέλιξης κάθε νέου μοντέλου της θα μειωθεί στο εξής έως και κατά 30%, κάτι που πρόκειται να ισχύσει και για τους αντικαταστάτες των Renault Clio και Nissan Micra, που θα... προκύψουν μέσα στο 2016.

Σε Κίνα και Ρωσία
Ωστόσο, ο παράγοντας που αναμένεται να διαδραματίσει τον πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανέλιξης της Renault-Nissan σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αναμένεται να είναι τα επιτεύγματά της στην Ευρώπη, αλλά πρωτίστως οι κινήσεις που πρόκειται να γίνουν από μεριά της στις αγορές της Ρωσίας και της Κίνας. Η τελευταία ήδη αποτελεί τη Νο 1 αγορά για τη Nissan, απορροφώντας το 1/4 της παραγωγής της σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ από το 2016 οι Ιάπωνες αναμένεται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την παρουσία τους, παράγοντας (και πουλώντας, φυσικά!) πάνω από 150.000 SUV μοντέλα σε ετήσια βάση. Μακροπρόθεσμα, στόχος των Ιαπώνων είναι να κατακτήσουν ένα μερίδιο στην τοπική αγορά της τάξης του 3%, τιμή που θα αντιστοιχεί σε ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 600.000-700.000 μονάδων.
Στη Ρωσία το μεγάλο στοίχημα συνδέεται άμεσα με το τι «μέλλει γενέσθαι» με την πορεία της AvtoVAZ, της εταιρείας στην οποία ανήκει η Lada, που ελέγχεται πλήρως σήμερα από τη γαλλοϊαπωνική συμμαχία, μετά και την απόρριψη από τη μεριά των Ρώσων το 2007 για σύμπραξη με την GM και τη Fiat. Παρά την αρνητική πορεία της αγοράς αυτοκινήτου την περσινή χρονιά (σ.σ.: είναι πλέον πασίδηλο πως μεσοπρόθεσμα η Ρωσία δεν αναμένεται να ξεπεράσει σε ταξινομήσεις τη γερμανική, αποτελώντας έτσι την 1η της Ευρώπης, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά), ο Κάρλος Γκον ποντάρει στις προοπτικές της την προσεχή δεκαετία, ειδικά στις «μικρές» κατηγορίες οχημάτων χαμηλού κόστους. Εξού και η απόφαση του μεγάλου άνδρα της συμμαχίας να... ενεργοποιήσει στη Ρωσία το πολλά υποσχόμενο brand της Datsun - κίνηση που αν μη τι άλλο παραπέμπει σε εκείνη της Dacia, που με προσεκτικά και... έξυπνα βήματα κατέχει σήμερα μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη της τάξης του 2,7%. Ενδεικτικό των φιλοδοξιών των Renault, Nissan, AvtoVAZ και Datsun είναι η κατάκτηση ενός μεριδίου αγοράς στη Ρωσία που θα αγγίζει το 40%!_ X. A.

Αιχμή του δόρατος για τη Renault-Nissan στην αγορά της Ρωσίας αναμένεται να αποτελέσουν η Datsun και το on-Do, ένα entry level μοντέλο με τιμή που θα κυμαίνεται στα 8.500 ευρώ.

Οι 10 μεγαλύτερες αγορές για τη Renault-Nissan το 2013
1. Κίνα (1.300.324) 2. ΗΠΑ (1.248.421) 3. Ρωσία (821.404) 4. Ιαπωνία (682.592) 5. Γαλλία (612.885) 6. Βραζιλία (314.158) 7. Μεξικό (285.650) 8. Γερμανία (218.693) 9. Μ. Βρετανία (205.334) 10. Τουρκία (164.001)

Οι 8 μάρκες της Renault-Nissan
1. Renault 2. Nissan 3. Dacia 4. Datsun 5. Infiniti 6. Renault Samsung 7. Lada 8. Venucia

Η συνεργασία της Renault-Nissan με την Daimler
Η συμμαχία Renault-Nissan, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1999, έχει αναπτύξει από το 2010 στενές σχέσεις και με την Daimler AG, με την οποία μάλιστα θα εξελίξουν από κοινού ουκ ολίγα μοντέλα. Πρόσφατο δείγμα γραφής αποτελεί το νέο Smart στις εκδόσεις Fortwo και Forfour, το οποίο βασίζεται στην πλατφόρμα του νέου Renault Twingo. Στο εγγύς μέλλον, η συνεργασία ανάμεσα σε Daimler και Renault-Nissan αναμένεται να επεκταθεί και στον τομέα των κινητήρων, με την Infiniti, που αποτελεί το πολυτελές παρακλάδι της Nissan, να «δανείζει» μηχανικά σύνολα στη Mercedes. Η ιαπωνική εταιρεία αναμένεται επίσης να εντάξει στην γκάμα της ένα «μικρό» entry level μοντέλο, το οποίο θα βασίζεται στην προσθιοκίνητη πλατφόρμα των νέων A- και B-Class. Επίσης, ήδη το νέο Citan, το μικρό επαγγελματικό όχημα της Mercedes, χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία της γαλλικής εταιρείας, κατασκευαζόμενο μάλιστα στο εργοστάσιο της Renault στη Μομπέζ.
¶λλες συνέργειες αφορούν την κατασκευή ενός ντίζελ κινητήρα από τη Renault χωρητικότητας 1,5 λίτρων, που προορίζεται για τις νέες A- και Β-Class, καθώς και την παραχώρηση στη Nissan του δικαιώματος να κατασκευάζει το νέο 9τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων της Mercedes. Και όλα αυτά τη στιγμή που και οι τρεις εταιρείες ήδη συνεργάζονται στενά πάνω στην εξέλιξη μιας ολοκαίνουργιας γενιάς 3κύλινδρων και 4κύλινδρων κινητήρων βενζίνης με άμεσο ψεκασμό.
Αξίζει να προσθέσουμε πως το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε Daimler AG και Renault-Nissan περιλάμβανε από τα πρώτα κιόλας στάδια της υλοποίησής της και την ανταλλαγή μετοχών ανάμεσα στα «εμπλεκόμενα» μέρη, καθώς τόσο η Nissan όσο και η Renault κατέχουν έκαστες μερίδιο της τάξης του 1,55% της Daimler AG. Από τη μεριά τους, οι Γερμανοί έχουν συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα των Nissan και Renault που αγγίζει σε καθεμία περίπτωση το 3,1%.

«Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα
Πρόκειται για μια όχι και τόσο επιτυχημένη πτυχή των δραστηριοτήτων της συμμαχίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες αλλά και τις προσδοκίες των Γάλλων σε εμπορικό επίπεδο. Και αυτό, γιατί το πρωτοποριακό για την εποχή του Renault Zoe, σε αντίθεση με το Leaf της Nissan, δεν έτυχε της προβλεπόμενης απήχησης, καθώς ο αρχικός στόχος για 150.000 πωλήσεις έως το 2016 δείχνει ανέφικτος, με δεδομένο ότι το ηλεκτροκίνητο «μικρό» πούλησε μόλις 11.100 αντίτυπα τη χρονιά που πέρασε. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλάνο της Renault, το Zoe δεν αναμένεται να υπερβεί τις 50.000 πωλήσεις έως το 2016, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η συμμαχία να μην καταφέρει να πετύχει τον αρχικό στόχο για πωλήσεις 1,5 εκατ. ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέχρι τη χρονιά αυτή. Η διόλου ευκαταφρόνητη αυτή... απόκλιση από τους στόχους αποδίδεται στο γεγονός ότι το ηλεκτροκίνητο Zoe πωλείται μόνο στην αγορά της Ευρώπης, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το «προχωρημένο» i3 της BMW, το οποίο απλώνει ήδη τα πλοκάμια του στην πάντοτε «ευαίσθητη» και φιλική σε αντίστοιχα μοντέλα αγορά των ΗΠΑ.

Πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2013
Nissan Leaf 47.516 (+77%)
Renault Zoe, Kangoo Z.E., Fluence Z.E., Twizy 19.093

ΒΟΧ4
Οι πωλήσεις της Renault-Nissan Alliance το 2013
Renault Group 2.628.208 (+3,1%)
Nissan Motor Corporation 5.102.979 (+3,3%)
AvtoVAZ 533.634 (-12,1%)

«Η Renault-Nissan είναι ο 4ος κατασκευαστής οχημάτων παγκοσμίως, με παρουσία σε περισσότερες από 200 αγορές, 450.000 εργαζομένους, 8,3 εκατ. πωλήσεις το 2013 και 72 εργοστάσια ανά την υφήλιο. Σήμερα κατέχει, επίσης, το 63% της αγοράς οχημάτων μηδενικών ρύπων.»

Η Renault κατέχει σήμερα το 43,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Nissan, με την τελευταία να ελέγχει μόλις το 15% της γαλλικής εταιρείας.